Minervasäätiön Bror-Axel Lamberg 2023 -palkinto

Minervasäätiön Bror-Axel Lamberg 2023 -palkinto Pirjo Nuutilalle
Suomen endokrinologiyhdistyksen Endopäivillä 2.11.2023 Helsingissä luovutettiin Prof. Pirjo Nuutilalle Minervasäätiön Bror-Axel Lamberg -palkinto, suuruudeltaan 10 000 €. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi endokrinologian alalla erityisen ansioituneelle pohjoismaiselle tutkijalle. Tänä vuonna palkinto jaettiin 4. kerran.

Prof. Nuutila on Turussa yliopistoyhteisön ja keskussairaalan yhteydessä toimivan valtakunnallisen PET-keskuksen aineenvaihduntatutkimuksen professori. Sivutoimisesti hän on Turun yliopistollisen keskussairaalan endokrinologian ylilääkäri. Prof. Nuutila on yksi arvostetuimmista asiantuntijoista toiminnallisen kuvantamisen alalla endokrinologiassa. Hänen maailmanlaajuisesti tunnetut tutkimuksensa ovat paljastaneet uusia fysiologisia reittejä insuliiniresistenssissä ja lihavuudessa, sekä parantaneet diagnostisia vaihtoehtoja endokriinisten kasvainten diagnostiikassa. Nuutilan erityisvahvuus ovat innovatiiviset kuvantamistekniikat positroniemissiotomografiaan (PET) liittyvien radioaktiivisten merkkiaineiden avulla.

Valokuva Jyrki Mustonen

Prof. Nuutila on aktiivisesti mukana endokrinologisessa ja tieteellisessä yhteisössä maailmanlaajuisesti. Hän on pitkäaikainen jäsen Euroopan Endokrinologiyhdistyksessä (ESE) ja on toiminut Suomen Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtajana. Hän on esitellyt työtänsä kutsuttuna pääluennoitsijana monissa ESE:n ja monissa muissa kansainvälisissä kokouksissa. Prof. Nuutilan työ on saanut tunnustusta jo tätä ennen. Hänelle on luovutettu kansainvälisiä palkintoja, kuten, kuten Novo Nordisk Foundation Lecturer -palkinto 2022, Ray A. Kroc -palkinto 2018 ja Steno-mitali 2015. Minervasäätiö pitää yllä lääketieteellistä tutkimuslaitosta Helsingin Biomedicum-tutkimuskeskuksessa. Säätiö tukee lääketieteen tutkimusta myös jakamalla apurahoja sekä Bror-Axel Lamberg-palkinnon lisäksi vuotuisen Medix-palkinnon.

Yhteystiedot:

Suomen endokrinologiyhdistys: niina.matikainen@hus.fi
Minervasäätiö: patrik.lerche@minervafoundation.fi
Minervan tutkimuslaitos: vesa.olkkonen@helsinki.fi

Tämän tiedotteen jakelusta vastaa tiedottaja Martti Ahlstén

Viestintätoimisto Verbi
+358 (0)50 05 82 588
martti.ahlsten(at)verbi.fi

8.11.2023